Vegan ή Vegeterian?

    Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν οτι οι Vegans είναι η εξέλιξη των Vegeterians, κάποιοι άλλοι οτι μιλάμε για μια νέα μόδα και τάση. Ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν πως οι δυο μεταξύ τους ομάδες δεν διαφέρουν σε τίποτα.

     Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή προσεγγίζοντας κυρίως τα διατροφικά "ιδεώδη" των VEGANS και των VEGETERIANS.


    Oι Veterians, δηλαδή οι χορτοφάγοι καταναλώνουν οποιαδήποτε τροφή δεν έχει ζωή.
Πράγμα που σημαίνει οτι ενώ δεν καταναλώνουν κοτόπουλο, καταναλώνουν τα αυγά του. Ενώ δεν καταναλώνουν το κρέας, το ψάρι και κυνήγι, καταναλίσκουν τα παράγωγα τους όπως το βούτυρο, το γάλα, το γιαούρτι.
Έτσι λοιπόν με αυτόν τον τρόπο οι χορτοφάγοι εξασφαλίζουν μια διατροφή με ζωικές πρωτεΐνες χωρίς όμως να "θανατώνονται" ζώα.

    Σε αντίθεση με τους Vegeterians, οι Vegans (ή αλλιώς καθαρή χορτοφαγία, βιγκανισμός, αγγλ. veganism)  δεν συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους ούτε τα παράγωγα "έμψυχων" πρώτων υλών.

    Αυτό συμβαίνει επειδή οι χορτοφάγοι ακολουθούν το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής με την πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο κρατούν τον οργανισμό τους "καθαρό" από τις τοξίνες του ζωικού κρέατος. Ενώ οι vegans έχουν πιο ακτιβιστική άποψη επι του θέματος, προσεγγίζοντας το με την πεποίθηση ότι τα ζώα δεν υπηρετούν τον άνθρωπο, ούτε σαν θηράματα αλλά ούτε και σαν "παραγωγικές μηχανές" πρώτων υλών.
Για αυτόν τον λόγο οι vegans πέραν του γάλακτος, του βουτύρου, των αυγών, δεν καταναλώνουν ούτε και το μέλι, αφού θεωρητικά για αυτό "εργάζονται" οι μέλισσες.

    Η λέξη vegan, σας όρος είναι η εξέλιξη της λέξης vegetarian και θεσπίστηκε σαν όρος το 1944, όταν ο Donald Watson (έζησε 95 χρόνια τυχαίο;) και άλλοι 24 άνθρωποι σαν ομάδα, θεώρησαν ανήθικη τη χρήση της λέξης "Vegeterian" για ανθρώπους που καταναλώνουν παράγωγα των ζώων προϊόντα κι έτσι ξεκίνησαν την Κοινωνία των Αυστηρά Χορτοφάγων στη Αγγλία.
Donald Watson (2 September 1910 – 16 November 2005)
Ιδρυτής του The Vegan Society.

Φυσικά ο Βιγκανισμός είναι το πιο δύσκολο διατροφικό μοντέλο και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτούμε εναν ειδικό και όχι κάποιον φίλο μας. Ο κάθε οργανισμός αντιδρά και συμπεριφέρεται διαφορετικά. Κάποιες φορές η λήψη συμπληρωμάτων κρίνεται αναγκαία.

    Καταλήγουμε λοιπόν πως ο χορτοφάγος λαμβάνει ζωική πρωτεΐνη επιλέγοντας τα προϊόντα που παράγονται από ζώα, ενω οι Vegans καλούνται να βάλουν στην διατροφή τους το θρεπτικό συστατικό της πρωτεΐνης με συνδυασμούς άλλων πρώτων υλών. Ένας πολύ δυνατός συνδυασμός που αποφέρει αυτό το αποτέλεσμα για παράδειγμα είναι το ρύζι με τις φακές.

    Αν έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε ένα από τα δυο αυτά διατροφικά μοντέλα, καλό θα είναι πρώτα να αναζητήσετε τις συμβουλές ενός διατροφολόγου, για να γίνει η μετάβαση με τον σωστό -και όχι βίαιο για τον οργανισμό σας-  τρόπο.
Σίγουρα όμως μια τέτοια αλλαγή θα αποφέρει τεράστια οφέλη στην υγεία σας ακόμη και αν απλώς ελαττώσετε την ποσότητα κρέατος σε εβδομαδιαία βάση.
Όσο περισσότερο φυσικά προσεγγίσουμε την διατροφή των χορτοφάγων και σε υψηλότερο επίπεδο εκείνη των vegans τόσο καλύτερα για τον οργανισμό μας. Μελέτες από την έγκριτη Ιατρική Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard απέδειξαν ότι μια τέτοια διατροφική συνήθεια είναι μια τεράστια ασπίδα για τον οργανισμό μας κατα του διαβήτη τύπου 2 αλλά και τον καρκίνο.

Φυσικά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κλείσει το άρθρο αυτό απο το γνωμικό του Ιπποκράτη "Είμαστε ότι τρώμε"...

Χάρης Αλεξανδρής
 
Πηγές μερικών πληροφοριών:
Μέσω διαδικτίου: http://vegetarian.about.com, http://www.diffen.com/difference/Vegan_vs_Vegetarian, https://www.veganmotivation.com, https://www.vegansociety.com, http://web.archive.org/web/20021220132837/www.food.gov.uk/science/101717/ndnsdocuments,
Βιβλία:
Vegan: The New Ethics of Eating, Marcus Erik.
Vegan Freak: Being Vegan in a Non-Vegan World.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου