η καταγωγή του Μουσακά


Ναι! το ξέρω είσαι περήφανος για τον μουσακά.



Το νοστιμότερο Ελληνικό φαγητό.
Η μαμα σου τον κάνει καλύτερα απο όλους και η γιαγιά σου.
Απο τους Ολλανδούς τουρίστες που περιμένουν στις ψάθινες καρέκλες το καλοκαίρι με τις ώρες για να τους σερβίρουν αυτό το υπέροχο έδεσμα μέχρι κι εσένα που τα μάτια σου τρέχουν σε αυτές τις λέξεις, είμαστε όλοι σίγουροι για την Ελληνική ιθαγένεια του πιάτου. Όλοι γνωρίζουμε για την θεσπέσια υπέροχη γευση των τηγανιτών γλυκών λαχανικών και της μυρωδάτης μπεσαμέλ να αγκαλιάζουν διάχυτα τον κιμά με την μπολικη μυρωδιά κυμίνου.
Πίσω απο όλα αυτά όμως θέλω να ψάξω την πραγματική του καταγωγή. Απο που ήρθε ο μουσακας.

Το οτι δεν είναι Ελληνικός το προσδιορίζει το ίδιο του το όνομα. Τι μπορεί να σημαίνει Μουσακάς;
Γεμιστά για παράδειγμα είναι τα γεμιστά λαχανικά εποχής. Παπουτσάκια είναι οι μελιτσάνες που λόγω της διχοτόμησης τους μοιάζουν με παπούτσια. Ο μουσακάς δεν συνδέει το όνομα του ούτε με κάποια ελληνική μορφή παρασκευής ούτε και εθίμου. Ούτε όμως και κάποιας χαρακτηριστικής στιγμής όπως το Ιμάμ Μπαϊλντι.

Ψάχνοντας πέφτω πάνω σε ένα Αραβικής καταγωγής έδεσμα το "Μουχάσα".

Ψιλοκομμένο λιπαρό κρέας, λαχανικά (ανάλογα με την γεωγραφική θέση που εκτελέιτε) μαγειρεμένα μέσα σε μια μορφή ζυμαριού. Σκεφτείτε σαν ψωμί με φαγητό μέσα, ή μαλλον καλύτερα σαν πίτα με ζυμάρι μόνο στην τελευταία στρώση..
Το ψάχνω περισσότερο. Το Μουχάσα σημαίνει "φαγητό στρωμένο σε στρώσεις".
Εδω είμαστε λοιπόν.

Δυο πιάτα που μοιάζουν εξαιρετικά ως προς τον τρόπο μαγειρέματος, τα υλικά που το απαρτίζουν, και το όνομα.

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ή ΜΟΥΧΑΣΑ;

Ο Ελληνικός λαός και τόπος, έμεινα υποδουλωμένοι στην οθωμανική αυτοκρατορία για περίπου 400 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα πρόξενοι και διλωμάτες έμπαιναν και έβγαιναν στην χώρα ακατάπαυστα δίνοντας και παίρνοντας γνώση, ιδέες και απόψεις.
Ενα νέο μοντέλο ιθων, απόψεων ακόμη και εθίμων αρχίζει να σφυρηλατεί την κουλτούρα της Ελλάδας. Αραβικές και Τουρκικές λέξεις, εκφράσεις, τέχνες. Γιατί όχι μαζι με όλα αυτά και ο Μουσακάς.

Όσο περήφανοι λοιπόν κι άν είστε για τον Ελληνικό μουσακά να είστε ακόμη πιο περήφανοι για αυτή την χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο κόμβο γνώσεων. Μια χώρα που εππηρέασε όλη την Δύση και επηρεάστηκε απο την Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου